Sense comentaris encara

XV SOPAR CONTRA LA FAM

XVè. Sopar contra la fam- destinat al SENEGAL
Projecte : KALAMBENOR
Diumenge 19 de setembre de 2021
POTS FER LA TEVA APORTACIÓ ALS COMPTES:
ES46-2100-0243-6402-00564652
ES96-0182-2649-4502-0000-8265
O A L’ESGLÉSIA PARROQUIAL

 

cartell 2021

NOM DEL PROJECTE: KALAMBENOR (“ajudar-se mútuament” en diolà)

1.- MOTIVACIONS I PRESENTACIÓ DEL PROJECTE
Empesos pel desig de poder quedar-nos a la Casamance que ens ha vist néixer, de cultivar les nostres terres, de preservar i regenerar el bosc del qual coneixem arbres, plantes, camins, senders i de compartir els nostres amplis coneixements sobre la vida a pagès i de la natura,
i volent oferir una aproximació de les famílies a la vida de la gent i del bosc,
amb entusiasme, ens hem llançat en aquest projecte.
D’aquí el nom de “KALAMBENOR”. Estem buscant l’equivalència dels noms diolàs en francès i científics, dels arbres i plantes del bosc. Ens agradaria seguir les pedagogies de Freinet i de Mason adaptades al medi.
2.-SITUACIÓ GEOGRÀFICA
El nostre projecte està localitzat als municipis de OUKOUT i CAGNOUT, en el departament d’OUSSOUYE que és la vila més gran a l’oest de Ziguinchor, a la riba esquerra del riu Casamance. Al voltant d’Oussouye podreu veure el bosc més dens de la regió. No és per un atzar, aquesta localitat rep la quantitat més gran de pluja de la regió. Els immensos “fromagers”, les lianes i els manglars gegants hi són freqüents. No endebades l’entrada del Parc National de la Basse Casamance es troba en aquesta localitat.
pàg. 2
3.-OBJECTIUS DEL PROJECTE
1. Desenvolupar en els infants i la joventut del país i d’arreu els coneixements i l’amor a la natura.
2. Participar, al nostre nivell, en el desenvolupament mediambiental del nostre país.
3. Participar en les estratègies de preservació de l’ecosistema mundial.
4. Transmetre el saber fer artesanal.
5. Crear ocupació.
6. Donar responsabilitats als adolescents i a la joventut.
7. Lluitar contra la destrucció del bosc i el saqueig de la natura: Mitjançant la sensibilització i amb accions diverses que oferirem, com adreçar-nos a la població local i a tot aquell que s’hi interessi.
Cinc propostes
1. En aquest marc, hi hauria tres petites cabanes en cada un dels dos municipis del projecte: dues per a l’acollida i una polivalent destinada a l’exposició i a les trobades. Permetrien acollir famílies o grups escolars que vinguessin a descobrir la bellesa de la nostra vida a la Casamance i el bell llibre del bosc.
2. Descoberta de la natura i protecció del medi ambient per a famílies amb els seus infants, i joves, així com per a grups escolars de la regió.
3. Proposaríem activitats en el lloc així com sortides anant més lluny. Per exemple un sender botànic.
4. Un viver començat a títol experimental en permacultura (llegums, arbres fruiters, bambú, etc.) constitueix una de les nostres aportacions locals.
5. En una segona fase, ampliaríem el que s’ha fet a títol experimental. La nostra il·lusió seria estendre la permacultura, el viver i sobretot la reconstrucció del bosc allà on ha estat destrossat.
4.- CONSEQÜÈNCIES POSITIVES QUE JUSTIFIQUEN EL PROJECTE.
Que els joves se sentin més lligats a la terra, allunyant així les ganes de marxar a la ciutat o d’emigrar.
La possibilitat de tenir intercanvis amb persones foranes mitjançant un treball pedagògic i d’acollida cosa que ens situaria en la línia tan urgent anotada més amunt en els objectius del projecte.
Al mateix temps, aquest projecte permetria crear alguns llocs de treball: de 5 a 8 inclús més segons els períodes.
5.-BENEFICIARIS i VOLUNTARIAT COMPROMÈS
• Tota persona de 4 a 80 anys senegalès o estranger que hi participi.
• També ho serà la gent dels pobles que viuen a prop de la zona boscosa.
pàg. 3
• Beneficiaris i voluntariat es confonen potenciant les aptituds de les famílies d’Oukout i Cagnout. Recalquem que no hem escrit els mots “turisme” ni “ecoturisme”. Preferim dir que és una “Aproximació de les famílies a la vida de la gent i del bosc”. I la gent i col·laboradors que tiren endavant el projecte empresarial ho fa amb l’esperit del “Jangal ko ko” (= Ensenyo el que sé). Tothom pot ensenyar alguna cosa i més a pagès!
6.- PROMOTORS
Dos joves pagesos senegalesos originaris dels dos pobles de la Casamance serem els coordinadors. Tenim una excel·lent relació amb els ancians dels nostres pobles, un bon saber fer l’acollida i una gran experiència en tractar els infants.
• OUKOUT: Youssouph Diatta dit DOCTEUR (33 anys) C.I. : 1 126 2002 00085
Tel.: +(221)78 347 58 82
• CAGNOUT: Jean Marie Assine (32 anys) C.I. 1 125 2004 00309 Tel.: +(221)78 281 05 49
7.- PLA DE TREBALL
1) Activitats de natura que es realitzaran
a) EN EL LLOC
– 1) Descoberta del bosc mitjançant les plantes que coneixem bé pel seu nom i també per la seva utilitat. També la descoberta dels petits mamífers, els rèptils i els insectes. Es proposaran experiències en l’execució de treballs que interessen a les famílies i als visitants de fora del poble.
b) SORTIDES
– 1) Sortides de treball d’observació, de formació en el respecte de la natura i aprenentatge del cultiu dels arbres.
– 2) Organització de campanyes de més gran abast per a la sensibilització i respecte del medi ambient.
2) Infraestructures Situació a abril del 2020
– 1) Un terreny a cada un dels dos municipis ….. Ja cedits per les famílies.
– 2) Un pou a cada terreny ……………………….. Un ja està acabat.
– 3) Tanques dels terrenys
– 4) Dues casetes d’acollida a cada terreny segons detalls del pressupost
– 5) Una caseta d’Exposició i Trobada a cada terreny.
– 6) Equipament de les cases
– 7) Escomesa de corrent Oukout i plaques solars a Cagnout
– 8) Instal·lacions elèctriques
pàg. 4
3) Avantatges que tenim.
• La comuna d’Oukout té el bosc més gran del departament.
• Els coneixements del bosc i de la diversitat dels arbres i arbustos, les tradicions així com el treball lligat al bosc.
• El bosc d’Oukout és diferent del de Cagnout. Cada un té les seves essències específiques i la seva bellesa.
• El desplaçament d’Oukout a Cagnout es fa caminant, travessant un braç de manglars, cosa que dóna a aquest camí un gran interès degut a la seva diversitat.
• La terra, l’aigua i els nostres coneixements del cultiu de les plantes i dels arbres i el treball ja fet en vivers, fa que la proposta en arboricultura sigui també molt
interessant.
8.-TEMPORITZACIÓ
A1 Presentació del projecte als ancians dels municipis implicats, a les famílies i a les persones i entitats que hi donen suport: desembre 2019 (fet) A2 Aconseguir els terrenys i desbrossament: finals del 2019 (fet) A3 Activitats de Natura en el lloc: Començar el juliol del 2020 i en endavant A4 Fer els pous: 2n trimestre del 2020, però el març del 2020 n’hi ha un de fet. A5 Fer les tanques: Octubre del 2020. A6 Fer les casetes d’acollida i els 2 lavabos: A7 Fer les cases d’Exposició i Trobada: 1r trimestre del 2021 o abans si és possible, A8 Fer les instal·lacions elèctriques : tot a la vegada i segons els constructors. A9 Equipament per a les casetes: A10 Fer les sortides: un cop fetes les cases i els seus acabats.
pàg. 5
9.-PASSOS A FER PER FINANÇAR EL PROJECTE.
El projecte ja s’ha engegat amb el compromís dels dos joves promotors de posar-hi el coll, demanant l’opinió, el suport i el finançament pels objectius educatius i materials pressupostats a la gent de les comunes de Oukout i Cagnout i també a entitats com:
Consell de Haidar (Casamance – Sénégal), P. Joseph Ndong OMI, Ak Benn – Kër Taizé (Dakar), Amics d’ak benn (Barcelona), Amics d’Itàlia,
Fundació Roviralta (Madrid – Barcelona) Mans Unides (Dakar), Rotary, S’ha presentat també a les ambaixades de Suècia, d’Holanda i del Canadà a Dakar.
En funció de com vagin les activitats inicials i dels finançaments aconseguits s’anirà avançant. Per posar el projecte en marxa inicialment no es retribuirà ningú, excepte els subministradors dels bens i serveis exteriors imprescindibles per acollir les famílies i visitants, i comprar els materials necessaris. Voldríem que es convertís en una petita empresa estable i ben gestionada, amb visió de futur.
10.-IMPLICACIÓ PREVISTA DE LA CIUTADANIA
Els que ensenyen són els iniciadors del projecte ajudats per membres de les seves famílies, segons les circumstàncies: L’àvia que sap fer cistells, catifes, sets de taula… els pares dels infants, car si bé el projecte pot ser utilitzat per escoles, de fet s’ofereix en primer lloc a les famílies del poble. La tanca dels dos recintes serà el treball dels adolescents. Les famílies no tenen diners, però tenen terres, que es faran servir ja sigui per fer les casetes com per als vivers. És una oportunitat de treball remunerat, perquè qui treballa ha de poder guanyar-se la vida.
11.-PRESSUPOST DETALLAT
Infraestructures previstes
Què s’ha previst:
1. Dues (2) cases petites de 4 x 4 m d’estil tradicional de fang (“banco”), teulada de palla (mougguitte), porta amb cortina i finestres amb tela
mosquitera i porticons.
2. Els vilatans mateixos teixiran la palla, com a aportació local. A l’exterior un lavabo de ciment no cobert. Serà recobert per la part no espinosa de les fulles de palma.
pàg. 6
3. Una (1) altra casa tradicional (Exposició i trobada) amb dues finestres, una porta més un espai cobert.
4. El desbrossament del terreny ja s’ha fet respectant els grans arbres i les plantes. Hem tingut molta cura de les plantes rares. Ha estat realitzat amb els nostres mitjans com aportació local.
5. La tanca tradicional es farà a partir de la part espinosa de les fulles de palma. Nosaltres mateixos la construirem com a aportació local.
6. Un pou amb una politja per treure aigua
Tot això es realitzarà en cada un dels dos pobles.
Per començar, els dos terrenys que fan falta pel projecte ja han estan cedits per les mateixes famílies: potser no hi ha diners, però sí terres, com hem assegurat en l’apartat 9. Tant a Oukout com a Cagnout (1 hectàrea a cada poble). En el país diolà és habitual fer els habitatges dispersos d’una àmplia família en un terreny gran i boscós, dispersos però propers.
Les instal·lacions:
A cada una de les dues cases d’acollida hi haurà:
• Una porta
• Dues finestres amb tela mosquitera i dos porticons
• Tres llits
• Tres matalassos
• Una taula
• Un armari
• Tres tamborets de vímet.
Les inversions previstes Inversió en Fcfa
1. Electricitat
a. Escomesa de corrent Oukout 145.250 Fcfa
b. Plaques solars a Cagnout 500.000 Fcfa
2. Construcció de 6 cases tradicionals (fang i palla) …………….. 1.805.000 Fcfa
3. Construcció de dos lavabos. 290.000 Fcfa
4. Construir dos pous (Politges, biguetes, ciment i cordes. 1.150.000 Fcfa
5. Materials per al desbrossament del terreny i neteja (bolquet,
regadores, caveguets, coupe-coupes)…………. ……………… 300.000 Fcfa
6. Mobiliari, gas, materials servei de taules, 6 matalassos, 6 llits) 980.000 Fcfa
7. Tanca (Transport de material) 200.000 Fcfa
TOTAL…………………..5.370.200 Fcfa
1 € = 655,9 Fcfa
pàg. 7
Les despeses de personal,
Es farà una previsió a partir que hi hagi unes entrades regulars, encara que temporals, per les visites i activitats guiades. Inicialment podrien ser per pagar les despeses personals i gradualment poder donar una feina estable, encara que estacional, a les persones que animen i fan possible les diverses activitats del projecte.
En cap cas les despeses del personal han d’estar subvencionades, i per tant cal donar autonomia al projecte.
12.-SEGUIMENT DEL PROJECTE
Es preveu realitzar el seguiment del projecte a partir dels promotors i de la ciutadania de les dues comunes de Oukout i Cagnout i entitats anomenades que puguin finançar el projecte.
13.-VIABILITAT
La viabilitat del projecte es fa present en totes les etapes formatives i d’execució de la infraestructura mínima, atès que són els propis beneficiaris els que promouen, mantenen i realitzen el projecte. És un projecte que neix de la mateixa ciutadania, avalada pels ancians dels dos pobles i animada per uns promotors preparats i competents, que saben implicar a la ciutadania local de totes les edats.
Versió en català del projecte 4 d’abril del 2020 (Revisat 2 juny 2020

 

 

Publicar un comentario