Sense comentaris encara

Sant Andreu Apòstol, un dels primers seguidors de Jesús

L’església Parroquial de Sant Andreu Apòstol, tal com el seu nom indica, està advocada a un dels dotze deixebles que seguiren a Jesús fins al moment de la seva mort. Per tal d’identificar aquest sant d’ara endavant farem un breu repàs per la seva història i ens aproximarem als elements d’iconografia que el diferencien dels altres sants de l’església. L’apòstol, apareix diversos cops als evangelis de Sant Mateu i Sant Joan acompanyant a Jesús en moments clau de la seva vida. Juntament amb la resta dels apòstols es dedicà a predicar la vida i miracles de Jesús molts dels quals va presenciar.

L’Apòstol Sant Andreu era germà del també Apòstol Sant Pere (Mateu 10:2). Als seus inicis els dos germans eren pescadors i fou el mateix Jesús qui els va convidar a què l’acompanyaren tal com podem llegir a (Mateu 4:18-20). A partir d’aquest moment el sant es va convertir en uns primers seguidors de Jesús i el va acompanyar fins al final de la seva vida tal com podem llegir als evangelis. En un dels miracles que es troben escrits als evangelis el màrtir va presenciar la multiplicació dels pans, tal com podem llegir a (Joan, 6, 8-9), on Jesús va multiplicar cinc pans per tal d’alimentar a un grup molt nombrós de gent.

A partir de l’edat mitjana podem identificar a Sant Andreu per la creu en forma d’aspa en la qual compta la tradició que va morir martiritzat a Patras (Peloponès, actual Grècia), aquesta creu en forma d’aspa és l’anomenada creu de Sant Andreu, ja que és diferència de la creu llatina de Jesús segons la tradició per pròpia voluntat del Màrtir abans de morir. La creu de Sant Andreu és l’atribut que ens ajudarà a identificar al sant tant en retaules, escultures, pintures, etc…

Publicar un comentario