Sense comentaris encara

L’origen del pessebre

La representació de l’escena del naixement de Jesús te el seu origen al Nadal de l’any 1223 i fou San Francesc d’Asís qui va tenir la iniciativa de representar el naixement de Jesús utilitzant persones i animals reals a una cova prop d’una ermita a Greccio, Italia. Aquesta idea del sant es va convertir en un costum que s’ha anat recreant any rere any fins a arribar a nosaltres en forma de tradició nadalenca.

Abans de la celebració de Greccio existeixen diferents antecedents de representacions plàstiques del naixement de Jesús; per exemple podem trobar imatges de la Mare de Déu amb el xiquet Jesús en braços a les catacumbes romanes.

A partir del segle XV es va generalitzar el costum de representar el pessebre a tal i com el coneixem avui en dia. L’any 1465, en el Renaixement, es va fundar a París la primera empresa fabricant de figures de pessebre

La popular “Fira de Santa Llúcia” de Barcelona, ​​de venda de figures i objectes per al pessebre, existeix almenys des 1786. Catalunya és des del  segle XX un dels centres de fabricació de figures de pessebre. En l’actualitat existeixen nombrosos tallers artesanals que continuen fent figures, que són conegudes i apreciades arreu del món.

Actualment, al Betlem podem trobar representades totes les escenes del naixement de Jesús, des de l’anunciació, la passada per la posada, el castell del Rei Herodes o fins i tot la fugida a Egipte. D’aquesta forma es recrea l’arribada dels reis mags que van aproximant-se des del naixement fins al dia 6 de gener al pessebre de les nostres cases.

Publicar un comentario