NOTA HISTÒRICA

Les grans dimensions de l’església de la Selva del Camp i el precedent de l’orgue anterior, construït per Andreu Berghero el 1696, van marcar l’orientació del nou orgue.orgue-parroquia-sant-andreu-la-selva

L’instrument anterior, destruït el 1936, era un magnífic exemplar d’escola catalana com ho són altres de l’Arxidiòcesi de Tarragona que encara perduren (Catedral de Tarragona, Montblanc, Torredembarra…). Externament, els trets més característics d’aquests instruments són el seu emplaçament en una tribuna al lateral de la nau, la seva configuració amb un cos major i cadireta, la façana plana i les portes de gran format amb pintures.

Però la realitat del nostre temps és molt diferent de la del segle XVII, i no es va tractar en cap moment de fer una reconstrucció historicista; les necessitats musicals aconsellaven un instrument més complet quant a nombre de registres i tubs amb què poder abordar un ventall més ampli del repertori organístic.

L’orientació estètica d’aquest instrument correspon a l’estil barroc, l’accionament dels teclats és mecànic, disposa de la típica columna d’Orgue Major – Cadireta – Pedal i una estructura harmònica fonamentada en el registre Flautat Major de 16’. Compta també amb un tercer teclat que fa les funcions d’extensió de l’orgue major i de cos expressiu amb recursos sonors per a la música d’estil romàntic, com són la caixa expressiva i diversos registres d’aquell període.

Aquest magnífic instrument és una donació del selvatà Abel Ferrater i Hortet (1917-99) i va ser beneït i inaugurat per l’Arquebisbe de Tarragona, Dr. Lluís Martínez Sistach, el dia 1 de Juny de 2003.

CARACTERÍSTIQUES

orgue-parroquia-sant-andreu-la-selva-2La realitat de l’orgue va més enllà del que es pot contemplar des de l’església; darrere la façana s’amaguen grans quantitats d’elements, mecanismes i la major part dels 2.526 tubs que composen l’instrument.

La cadireta (1r teclat) és el cos que està en el voladís de la tribuna. La seva ubicació separada li permet establir diàlegs amb els altres teclats.

L’Orgue Major (2n teclat) està situat a la part central del cos principal. La seva plenitud harmònica el converteix en la base sonora de l’instrument. Disposa d’una bateria de trompetes horitzontals (Batalla) de 8 peus, característica dels orgues ibèrics.

Expressiu (3r teclat), ubicat a l’interior d’una caixa proveïda de persianes que l’organista pot accionar des de la consola, cosa que permet donar més o menys volum sonor a aquest cos.

El cos del Pedal consta d’un menor nombre de tubs, però de majors dimensions; són els greus. Per raons d’espai està dividit en dues meitats situades a cada costat del cos principal. S’acciona amb el teclat del pedal.

Descripció tècnica: Orgue de 41 registres (2.526 tubs).
Dimensions: 10 m alçada x 5 d’amplada x 4,6 de fondària. Pes total: 8.000 Kg.

FINALITATS

Entre els principals objectius que ens proposem els Amics de l’Orgue podem comptar:

  • · Fomentar la cultura de l’orgue especialment entre els selvatans.
  • · Vetllar pel bon estat i el manteniment de l’instrument.
  • · Organitzar concerts, cicles, cursos, seminaris, recitals, etc.
  • · Establir relacions amb les entitats musicals de la vila i d’altres.
  • · Celebrar un concert anual, “Memorial Abel Ferreter”.
  • · Promocionar el seu ús en la litúrgia.

La participació dels socis la considerem molt important per poder assolir aquestes finalitats. Per això rebran informació de les activitats que s’organitzin i tindran entrada gratuïta als concerts.

AMICS DE L’ORGUE

C/Abadia, 24
43370 La Selva del Camp
(Baix Camp)
Telèfon: 654 84 34 50
E-mail: info@parroquiasantandreu.cat